Seleccionar una pagina

Novèlas

0 |

Flames dels Pirineus

Durant els mesos de juny i juliol, en diverses valls dels Pirineus se celebra una tradició ancestral precristiana que ha esdevingut un símbol identitari pels seus habitants: les Falles, els Haros i els Brandons.

És a la zona central dels Pirineus on aquesta tradició s’ha mantingut viva fins als nostres dies: al cantó de Banhèras de Luishon, al Pirineu oriental d’Osca, al Pirineu occidental de Lleida i a Andorra.

Es tracta d’un símbol comú de pertinença i d’arrelament al territori per als habitants de totes les valls però això no vol dir que sigui una tradició homogènia. Hi ha tres variants de la tradició: les falles que es fan córrer, els haros o falles que es fan rodar i els brandons. A banda d’aquestes tres variants, cada poble té la seva manera particular de fer les falles, haros o brandons i de desenvolupar la tradició.

Pel que fa a l’origen, són dues les hipòtesis més importants sobre la seva raó de ser: una va lligada a la cultura agrícola i ramadera, ja que la celebració de la tradició en la major part de pobles coincideix amb el solstici d’estiu (canvi i renovació del cicle solar i del cicle agrari); la segona es refereix al cicle vital, al pas a l’edat adulta i per consegüent a l’assoliment de la fertilitat. A banda d’aquestes dues hipòtesis també es creu que podria ser un ritual per a purificar les terres de conreu i per espantar els mals esperits perquè en tots els pobles se celebra durant la nit i en molts coincideix amb la nit més curta del any: la vetlla de Sant Joan.

La transmissió intergeneracional, el caràcter espiritual de record als avantpassats i la màgia que neix d’aparellar foc i foscor, juntament amb el tarannà íntim i la consegüent cohesió social que aquest crea, fan que la tradició continuï sent any rere any un símbol de la idiosincràsia de la gent de les valls pirinenques on se celebra. Això no impedeix que sigui una tradició oberta a persones foranes ja que tothom pot gaudir participant-hi directament o contemplant l’espectacle lluminós des del cor del poble.

En definitiva, les flames de les festes del solstici d’estiu dels Pirineus escalfen els sentits dels forasters i els sentiments i la memòria dels que saben on van néixer i saben on volen morir.

Bernat Estop Perna,

pel Casal Català de Tolosa

Òu, plan lo bonjorn ! 👋
Aquò fa plaser de te veire rebalar per aicí.

Sabes que te pòdes marcar a la letra d'informacions del Diari ? Basta d'un mail per te téner al fial de çò que pareis, magazines, articles e mai !

Pas d'espam ! Mandam 1 a 2 letras per mes, pas mai. Legís nòstra politica de confidencialitat per ne saber mai.

A prepaus de l'autor

Casal Catala de Tolosa de Llenguadoc

El Casal català de Tolosa de Llenguadoc fou creat l’any 1945, després de la Guerra civil espanyola. És una associació cultural que té com a objectiu la promoció de la llengua i de la cultura catalanes. El Casal organitza activitats diverses: classes de català, cursos d’iniciació a la sardana, conferències, concerts, activitats infantils, etc.

Soscriure
M'assabentar quand
0 Comentaris
Retorns en linha
Veire totes los comentaris

Crompar Lo Diari

Anóncia

Los pòdcasts

Los darrièrs clips

Cargament...

La letra del Diari

Òu, plan lo bonjorn ! 👋
Aquò fa plaser de te veire rebalar per aicí.

Sabes que te pòdes marcar a la letra d'informacions del Diari ? Basta d'un mail per te téner al fial de çò que pareis, magazines, articles e mai !

Pas d'espam ! Mandam 1 a 2 letras per mes, pas mai. Legís nòstra politica de confidencialitat per ne saber mai.